Teelt

In het najaar

In het najaar wordt gedurende 4 weken meestal in de maand September het fruit geoogst. In totaal moet 3 tot 4 miljoen kilo geplukt worden. Een plukker plukt, afhankelijk van de omstandigheden en de kwaliteit van de plukker, tussen de 150 en 250 kilo per uur.
Dit is gemiddeld 200 kg. Bij een oogst van 3 miljoen kilo zijn er dus ongeveer 15.000 plukuren nodig om de oogst binnen te halen. Gemiddeld maken de plukkers ongeveer 100 uur per seizoen (sommigen komen halve dagen, anderen  2 dagen per week etc.) zodat er tenminste 150 plukkers nodig zijn. Naast deze 150 plukkers zijn dan nog 15 vaste mensen nodig om de plukkers te begeleiden en de geplukte peren af te voeren.
Het wordt steeds moeilijker om voor zo’n korte tijd zo’n grote groep plukkers te vinden.
Het plukken mag bovendien niet meer kosten als ongeveer €0,05 per kilo, omdat anders de teelt bij de huidige marktprijzen onrendabel zou worden. De totale loonkosten van het plukken mogen dus niet hoger zijn als ongeveer €10,- per uur.
Het oogsten is hierdoor steeds meer afhankelijk geworden van een aantal specifieke groepen seizoenswerkers. Met name werken er veel huisvrouwen, AOW'ers en asielzoekers. Ook komen er veel plukkers uit Oost-Europa om te helpen met het oogsten.
Momenteel zou het zonder deze groepen zo goed als onmogelijk zijn om het fruit te oogsten.

Nieuwsbrief

Uw verzoek is verzonden!
*Dit is geen geldig e-mail adres.